Wednesday, December 9, 2009

România dă examen la DEMOCRAŢIE

Concluzii dupa 20 de ani:
DECEMBRIE 1989 - DECEMBRIE 2009
1. Romania trece examenul de Democratie?
Natiunea romana va trebui sa dea examen la democratie! Daca fiecare cetatean, in timpul vietii sale e obligat sa participe la diverse examene pentru profesia pe care o are, pentru perfectionare, sau pentru promovare, o natiune poate sa treaca prin diverse momente ale istoriei sale: razboaie, catastrofe etc. Acestea sunt de fapt examene pentru natiunea respectiva. De felul cum sunt trecute aceste momente deosebite din viata unei natiuni, depinde evolutia si dezvoltarea acelei natiuni.
- 6 decembrie 2009 (duminica): turul II al Alegerilor prezidentiale din Romania.
Rezultatele apropiate de 50% obtinute la alegeri au generat discutii aprinse in societatea din Romania. Discutiile despre FRAUDAREA alegerilor din Romania au facut ocolul pamantului. Probabil, este un moment de cumpana pentru natiunea romana.
- 8 decembrie 2009 (marti): contestarea alegerilor din Romania.
In aceste zile, poate pe 11 decembrie, Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) trebuie sa decida asupra fraudarii alegerilor din turul II al alegerilor prezidentiale. Sunt argumente destul de consistente pentru invalidarea alegerilor? Daca se consulta toate opiniile si informatiile aparute in mass-media (exemplu: Petitie online: "Opriti FRAUDAREA ALEGERILOR"), probabil ca DA. Daca este altfel, poate ca in viitor se va da solutia. Asa cum dupa 6 luni, de la alegerile europarlamentare din iunie 2009, s-a dovedit ca un numar de 13.826 voturi au fost multiple. Se spune ca la alegeri si 1 (un) vot conteaza.
Concluzie: este nevoie de legislatie clara si precisa, proceduri si reguli in sprijinul democratiei! este nevoie de schimbarea mentalitatilor, de crestere rolulul educatiei in viata societatii, de respectarea valorilor autentice, de organizare, de disciplina in munca, de respectarea valorilor morale si, de reformarea tuturor institutiilor statului. Va fi greu, dar nu imposibil! Este o obligatie a fiecarui cetatean, in primul rand pentru copiii sai!
- Evenimentul-1 : Curtea Constituţională a decis reexaminarea buletinelor de vot nule (138.476 voturi) şi renumărarea acestora de către BEC pentru a se stabili dacă există diferenţe între datele consemnate în procesul-verbal şi realitatea constatată (http://www.ccr.ro/, 11 dec. 2009). Reactii internationale ("Romania In Turmoil: Massive Election Fraud Charged"): http://www.fox40.com/ , http://www.cbsnews.com/, http://www.euronews.net
Evenimentul-2: Curtea Constituţională a validat rezultatul turului II al alegerilor, in 14 decembrie 2009. Stop, si astfel Romania este restanta la DEMOCRATIE!. Cred ca CCR a decis politic si nu juridic: evident ca renumerarea voturilor nule nu putea sa aduca argumente solide in sensul fraudarii alegerilor, dar au fost respinse chiar cele 4 tipuri de motive relevante. Probabil ca era necesara o activitate de verificare. Aceasta cerea mai mult timp.
Reactia societatii civile: fraudarea alegerilor - 14.357 semnaturi pana azi, 15 dec. ora 11,00 - http://www.petitieonline.ro

2. Politica este o stiinta?
"Dezvoltarea societăţii omeneşti se realizează prin cunoaştere şi învăţare”. [Vlada, CNIV 2005, ICVL 2006] (.pdf). Ştiinţele au apărut în diverse etape specifice de dezvoltare a societăţii umane şi s-au dezvoltat ca urmare a acumularii de cunoştinţe despre realitatea înconjuratoare şi despre o realitate virtuală. Prin urmare, ştiinţa este un generator de cunoştinţe obţinute prin activitatea oamenilor de ştiinţă ce adaugă de fiecare dată la fondul comun al ştiinţei, cunoştinţe noi, descoperiri noi, revizuiri ale unor cunoştinţe vechi, realizând astfel o dezvoltare permanentă a ştiinţei. Ca şi în orice fel de activitate umană, în ştiinţă sunt folosite aceleaşi mijloace şi procedee de cunoaştere şi de gândire: inducţia şi deducţia; analiză şi sinteză; abstractizare şi generalizare; analogia; descriere; motivare şi argumentări; ipoteză; confirmare şi infirmare.
Factorul limitativ în dezvoltare va fi legat din ce în ce mai mult de cunoaştere şi învăţare, de capacitatea omului de asimilare şi dezvoltare a noilor tehnologii, de utilizare a acestora în noi domenii de activitate, pentru noi produse şi servicii. Pentru a înţelege în profunzime conceptul de societate bazată pe cunoaştere (knowledge society) se poate afirma că evoluţia în epoca actuala este în bună măsură condiţionată de ştiinţă, deoarece ea stă la baza progresului tehnologic, iar importanţa ştiinţei devine covârşitoare într-o societate bazată pe cunoaştere.

Politologi si politicieni
Politolog = specialist de formatie universitara cu licenta sau master la o Facultate de Ştiinţe Politice, de exemplu de la Universitatea din Bucuresti ce formeaza "specialişti în diferitele sub-discipline ale câmpului ştiinţei politice (teorie politică, politică comparată, istorie politică şi constituţională, construcţia europeană şi politicile comune ale UE, relaţii internaţionale, analiza votului, a comportamentului şi a discursului politic, precum şi elaborarea şi evaluarea politicilor publice)". (Sursa: http://www.fspub.ro)

Politician = persoana ce face politica (definitii DEX), si prin urmare este inscris la un partid politic. "Omul politic este acela ce promoveaza public valorile în care crede pentru a le transpune in realitatea legislativa si apoi sociala. El obtine o functie politica daca este votat de cetatenii pe care se angajeaza sa-i reprezinte. Aceasta înseamnă că valorile în care el crede sunt şi ale celor care l-au ales, iar el lucreaza pentru transpunerea lor in practica." Lucian Milea.
Un exemplu:
"Fireşte, ceea ce face acum Crin Antonescu este politică. Liderul liberal rămâne un om inteligent, charismatic, nu regret că l-am votat, îi urez în continuare succese maxime, dar iluziile mele morale în legătură cu d-sa au luat sfârşit. Oricum, îi mulţumesc pentru aceste două săptămâni în care am văzut un crin alb. Acum e tot crin, dar galben. Voi folosi amintirea acestor două săptămâni ca pe o pastilă antidepresivă în frumoasele vremuri care ne aşteaptă." (CTP, gandul.info)
Politica – raportata la putere
"Identificarea politicii cu relatia de putere reprezinta o tentatie dintotdeauna a stiintei politice justificând identificarea acesteia din urma cu sociologia politica (Maurice Duverger). În orice societate, în orice grup uman oricât de mic ar fi el exista indivizi care comanda (guvernanti) si indivizi care se lasa comandati, se supun ordinelor (guvernati). Unii iau hotarâri si altii le executa. Aceasta diferentiere constituie un dat fundamental, un fenomen politic depistabil în toate societatile. O astfel de viziune este extensiva: tinde sa dilueze politica în ansamblul realitatii sociale. Puterea de stat nu este diferita prin natura de formele puterii, proprii celorlalte tipuri de colectivitati sociale. Se deosebeste de ele doar prin gradul de perfectionare a organizarii si strictetea obedientei celor guvernati. Puterea nu este caracteristica doar relatiei politice. Se poate vorbi de putere si în alte situatii (în familie, în scoala, în Biserica)." Gheorghe Gheorghe - curs Bazele Stiinte politice.

Modern political science ?
Since Political Science is essentially a study of human behavior, in all aspects of politics, observations in controlled environments are usually not available and impossible to reproduce or duplicate. "As a discipline" political science, possibly like the social sciences as a whole, "lives on the fault line between the 'two cultures' in the academy, the sciences and the humanities."
"Political science (also political studies) is the study of political behavior and examines the acquisition and application of power. Related areas of study include political philosophy, which seeks a rationale for politics and an ethic of public behavior, and public administration, which examines the practices of governance".
Politics "is a process by which groups of people make decisions. The term is generally applied to behavior within civil governments, but politics has been observed in all human group interactions, including corporate, academic and religious institutions. It consists of "social relations involving authority or power" and refers to the regulation of a political unit, and to the methods and tactics used to formulate and apply policy."

Concluzii: va urma ... (Iulie 2012: LINK)
- in practica, in Romania este o pseudo-politica, o "mascarada" la vedere: nu se respecta reguli, proceduri, legi, nu se respecta nici bunul-simt.
- "Nimeni în România nu doreşte disciplină, transparenţă şi legi care să incomodeze sfidarea corectitudinii votului". (Radu Călin Cristea)
- "În ţara lui Fraudescu" (Marian Nazat, 18 dec.2009, Jurnalul National)

No comments: