Sunday, January 17, 2010

15 ianuarie 1850, întotdeauna Mihai Eminescu

Mereu avem nevoie de EMINESCU! / Always we need EMINESCU!

15 IANUARIE - Ziua Culturii Naţionale

Update: 2015 - Poetul Mihai Eminescu comemorat la Academia Română, 165 de ani de la naşterea poetului naţional | 2010 - 160 Ani de la Nasterea Poetului: www.eminescu.com.au/

Mihai Eminescu (15 January 1850 – 15 June 1889) was a Romantic poet, novelist and journalist, often regarded as the most famous and influential Romanian poet.  
Nasterea lui Eminescu (Mihai este al şaptelea dintre cei unsprezece copii ai lui Gheorghe Eminovici şi Ralucăi Eminovici)

...
Astazi chiar de m-as intoarce
A-ntelege n-o mai pot...
Unde esti, copilarie,
Cu padurea ta cu tot?

(1879, 1 febr. Mihail Eminescu)

... "Nu credeam să-nvăţ a muri vreodată" ...

- Mihai Eminescu - Mai am un singur dor: http://www.mihaieminescu.ro | http://www.youtube.com (audio, video)
- Mihail Sadoveanu - Sara pe deal (1952) | http://www.trilulilu.ro | http://www.videonews.ro
- Tudor Gheorghe - Sara pe deal

- Gheorghe Zamfir - Doina de jale: http://www.youtube.com (audio, video)

Dedicatii: My Heart Will Go On - Celine Dion | Gheorghe Zamfir

Mihai Eminescu - un geniu si un titan


- Corneliu M. Popescu (1958-1977) - a tradus in engleza aproape toate poeziile lui Eminescu. L-am cunoscut pe tatal sau in anul 1987 si am aflat de acest lucru de la dansul. De fapt am aflat ca acest baiat minunat a murit cu mama lui la cutremurul din anul 1977 (Bilant catastrofal: Cutremurul din 1977 s-a produs la ora 21:22 şi a durat 55 de secunde. A avut o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter şi a fost, din punct de vedere al pagubelor, cel mai grav seism care a afectat România. Au fost 1.578 de morţi din care 1.424 în Bucureşti, aproximativ 11.300 de răniţi şi peste 35.000 de locuinţe distruse.În Bucureşti s-au prăbuşit 33 de clădiri şi blocuri mari - blocurile Nestor, Scala, Casata, Dunărea şi Continental, dar şi blocuri mai noi, construite în timpul regimului comunist. Şi-au pierdut viaţa, în urmă prăbuşirii clădirilor, actorul Toma Caragiu, scriitorii Alexandru Ivasiuc şi A. E. Baconski, istoricul Mihai Gafiţa, regizorul Alexandru Bocăneţ şi cântăreaţa Doina Badea. Tot la cutremurul din 1977 a murit, la numai 19 ani, şi Corneliu M. Popescu, traducătorul poeziilor lui Eminescu în engleză." www.adevarul.ro).
Este Laureat post-mortem al premiului Academiei Romane pentru lucrarea sa "Mihai Eminescu, Poems", publicata in 1978 de editura Eminescu.The Poetry Society at National Poetry Centre din Londra, instituie in 1983 "The European Poetry Translation Prize in memory of Corneliu M. Popescu". Din 1987 premiul se acorda in asociatie cu British Council. (2009 Concursul "Corneliu M. Popescu", Concursul de Traduceri Corneliu M. Popescu, The Award Ceremony of the Corneliu M Popescu Prize for Poetry Translation-audio ) | "Mihai Eminescu , Poems" by Corneliu M. Popescu - www.gabrielditu.com/eminescu/contents.asp: "Interesul meu pentru literatura a fost stirnit in cursul primilor mei ani de scoala de catre profesoara Natalia Mirescu, a fost intretinut de profesorii mei de romana ce au urmat si desavirsit de actuala profesoara Maria Pavnotescu de la liceul Nicolae Balcescu. Dar sint constient ca datorez totul iubitilor mei parinti - si mai ales mamei mele - care-si consacra toate fortele spre a ma pregati pentru o viata activa si utila in societate." Corneliu M. Popescu | Sursa: Gabriel Ditu, Australia, www.gabrielditu.com/eminescu/index.asp

TO THE STAR

So far it is athwart the blue
To where yon star appears,
That for its light to reach our view
Has needed thousand years.

Maybe that ages gone it shed
Its glow, then languished in the skies,
Yet only now its rays have sped
Their journey to our eyes.

The icon of the star that died
Slowly the vault ascended;
Time was ere it could first be spied,
We see now what is ended.

So is it when our love’s aspire
Is hid beneath night’s bowl,
The gleam of its extinguished fire
Enkindles yet our soul.

Translated by Corneliu M. Popescu
Sursa: Gabriel Ditu, Australia, www.gabrielditu.com/ (Terra viewed from space. Photo courtesy of NASA.)
- Time and Weather around the world (by Gabriel Ditu)

No comments: