Monday, April 18, 2011

Bucureşti 2011: Repere

Bucureşti 2011: Labirint Cultural
Fotografii realizate in aprilie 2011 cu ocazia organizarii expozitiei "Bucuresti: Labirint Cultural" in pasajul din Piata Universitatii. Statuia M. Eminescu se afla in holul principal al Facultatii de Litere, Universitatea din Bucuresti.


Read more: http://www.unibuc.ro/prof/vlada_m/

Spitalul Coltea (renovat) - peste 300 de ani vechime
"Spitalul Colţea, primul din Ţara Românească, a fost construit de stolnicul Mihail Cantacuzino, în 1704. Pe acest loc, care aparţinea clucerului Colţea Doicescu, se afla o biserică de lemn înainte. Clădirea a trecut prin multe incendii şi cutremure. În 1888, nu mai corespundea cerinţelor asistenţei sanitare şi a fost construit un nou spital, care funcţionează şi astăzi." www.adevarul.ro



Biserica Sfântul Gheorghe Nou: Kilometrul zero al României

Biserica Sfântul Gheorghe Nou a fost construită de Constantin Brâncoveanu (1654 – August 15, 1714), domnitor al Ţării Româneşti intre 1688 si 1714. In 1694 Constantin Brâncoveanu înfiinţează pe lângă Mânăstirea Sfântul Sava o Academie, după modelul celei din Constantinopol care corespundea unei facultăţi de litere – filozofice (Facultas – Artrium) din cadrul universităţilor europene. Limba folosită era cea grecească, deoarece voievodul era interesat să aibă o şcoală grecească cu rol de instrument pentru apărarea Ortodoxiei.
Universitatea din Bucuresti îşi are originea în vechea Academie Domnească de la Mănăstirea Sfântul Sava, întemeiată de către domnitorul Constantin Brâncoveanu.



Note: Brancoveanu Martyrdom, sacrifice for faith and nation
Saints Martyrs Prince Constantin Brancoveanu with his four sons Constantin, Stefan, Radu, Matei-royal advisor and Enache Văcărescu were killed in Constantinople in the day of 15 August 1714, for countries that have remained in their Christian faith.

Cladiri noi in Bucuresti si ... caii de altadata
Bucuresti 1935: Ultimele trasuri in centrul orasului
- Ref.: Cai si trasuri - http://www.caisitrasuri.ro




No comments: