Friday, July 15, 2016

Terra (Earth), o formă planetară

Terra, ca formă planetară, este o sferă mai turtită la poli și mai bombată (+21 km) la ecuator („geoid”), din cauza forței de gravitație și a mișcării de rotație asupra diverselor minerale care compun geoidul.

Structura generală a Terrei este compusă dintr-un nucleu, format din materie foarte grea, densă și bogată în fier; urmează un mare strat mijlociu numit manta, cu materie relativ topită și, la exterior este litosfera, solidă, care include scoarta, cea mai putin densă (fig. II.1., mai jos).

Nucleul începe la adâncimea de circa 2.900 km, de unde densitatea și temperatura cresc brusc, până la centru (6.370 km). Este compus din fier și nichel și are două părți: nucleul exterior, cu temperaturi de 4.500 K, fiind topit; nucleul inferior este și mai fierbinte (7.500 K), dar presiunea devine extremă, încât fierul nu se mai poate topi și rămâne solid. Acea parte topită externă se rotește și funcționează ca un generator de curent alternativ, producând unde magnetice. Acestea ies în exteriorul Terrei pe la polul sud,se rotesc larg în exterior și spre nord, reintrând apoi în Terra prin polul nord. Totalitatea acestor unde formează câmpul magnetic al Terrei sau magnetosfera. Așadar, nucleul are o influență deosebită la exterior, unde se formează mediul de viață.

Sursa: Grigore Posea, Relieful. Resursa de bază a turismului. Geomorfodiversitate și Geomorfosituri, Ed. Fundației România de mâine, 2012,  http://www.spiruharet.ro/data/2014/10/rrbt.pdf (online)
- Characteristics of the Earth by Ron Kurtus, 2010 - http://www.school-for-champions.com

No comments: